Astăzi există o varietate atât de mare de modele de biciclete de indoor cycling (sau biciclete staționare) pe piață, încât alegerea unui model potrivit pentru nevoile pe care le avem, poate deveni o provocare.
Îți propun să trecem împreună în revistă principalele criterii de care ar fi bine să ținem cont atunci când alegem o bicicletă staționară, astfel încât aceasta să satisfacă în cât mai mare măsura nevoile noastre specifice.
1. Dimensiunile bicicletei
În situația în spațiul disponibil din locuința ta este unul limitat, ideal ar fi ca dimensiunile bicicletei să fie cât mai reduse, astfel încât să-i poți găsi un loc de depozitare care să te încurce cât mai puțin posibil. Îți recomand așadar să iei în calcul acest aspect, care poate fi important.
2. Greutatea bicicletei
O bicicletă având o greutate redusă, sugerează grosimi mici ale materialelor din care aceasta este construita. Acest fapt, poate constitui un dezavantaj în momentul în care greutatea utilizatorului este una peste medie. Ca urmare, în această situație, îți recomand să fii atent inclusiv la acest detaliu, care poate fi unul important.
3. Greutatea volantei (roții bicicletei)
O volantă mai grea va avea o inerție mai mare, în timp ce una ușoară va avea o inerție mai mică. Acest aspect se răsfrânge asupra intensității eforului pe care îl vei putea depune cu bicicleta. Mai precis, dacă știi că îți dorești să te antrenezi inclusiv la intensități ridicate ale efortului, ar fi bine să te orientezi către greutăți de volantă mai mari (18-22 Kg). În caz contrar, pentru antrenamente mai light, te poți mulțumi și cu o volantă ușoară (6-8 Kg)
4. Greutatea utilizatorului
Recomandarea este de a alege o bicicletă care să suporte o greutate cu cca 20-30% mai mare decât cea a utilizatorului. Să presupunem că utilizatorul are greutatea de 80 Kg. În acest caz, se recomandă o bicicletă care să suporte o greutate de minim 100-110 Kg. În acest fel, se evită supraîncărcarea bicicletei și implicit crește durata de viață a acesteia.
5. Tipul de frânare (mecanică pe sabot sau electromagnetică – cu frânare fără atingere)
Bicicletele cu frânare mecanică pe sabot sunt mai ieftine, ceva mai puțin precise în reglajul intensității (însă după ce te obișnuiești cu ea, acest lucru poate să nu reprezinte un impediment) și mai puțin costisitoare în caz de defectare. Necesită însă înlocuirea periodică a saboților, care nu presupun însă costuri relevante.
Bicicletele cu frânare electromagnetică, au un reglaj mai fin a intensității de lucru, fiind însă mai scumpe atât ca investiție inițială, cât și la întreținere.

6. Tipul transmisiei (pe lanț sau pe curea)
Transmisia pe lanț este ceva mai zgomotoasă decât cea pe curea. Din acest motiv, daca ai vecini sensibili la zgomot, pe care nu-ți dorești să- deranjezi atunci când te antrenezi, acesta poate fi un criteriu important de alegere.
7. Posibilitatea reglării ghidonului pe una sau două direcții
Un reglaj corect al bicicletei, care să te ajute să eviți disconfortul în timp ce te antrenezi, presupune ca atât șeaua, cât și ghidonul bicicletei să poată fi reglate atât pe direcția orizontală (față-spate), cât și pe cea verticală (sus-jos). Unele biciclete însă, sunt mai limitate din acest punct de vedere, permițând reglajul ghidonului doar pe verticală.
8. Existența sau nu a senzorilor de puls și a consolei (display-ului) pe bicicletă
Unele biciclete sunt echipate cu senzori care măsoară ritmul cardiac în timpul antrenamentului.
Acești senzori sunt poziționați pe ghidonul bicicletei și pentru a putea măsura pulsul, condiționează utilizatorul să stea cu palmele într-o singură poziție. Acest lucru poate constitui un dezavantaj în situația în care antrenamentul impune schimbarea poziției palmelor pe ghidon. În acest caz, senzorii de puls își vor putea face treaba doar parțial.
Senzorii de puls transmit valorile măsurate către consola sau display-ul bicicletei, de asemenea poziționată pe ghidonul bicicletei. Acest display mai poate afișa și alți parametri, precum: viteza (în Km / h), distanța parcursă (în Km), cadența (în rpm), caloriile consumate (în kcal) etc.
În funcție de abordarea antrenamentelor de către utilizator, aceste sisteme (senzori și display) pot fi sau nu utile acestuia.
Pentru o precizie sporita, recomandările se îndreaptă totuși către utlizarea unui ceas sport / brățară fitness / centură de puls, care sunt dispozitive dedicate, cu o acuratețe și fidelitate sporite, putând oferi utilizatorului indicații mai precise și mai relevante pentru monitorizarea îndeplinirii obiectivelor setate.
9. Existența sau nu a serviciilor de consiliere client, a serviciilor post-vânzare (service) și a disponibității pieselor de schimb
O bună parte dintre furnizorii de biciclete sunt preocupați să ofere clienților pachete de servicii complete, adică produse și servicii complementare (servicii de consiliere clienți – call center, service în garanție și post garanție, piese de schimb etc)

10. Beneficii suplimentare la achiziția bicicletei
Unii furnizori aleg să se diferențieze de competitorii din piață, oferind clienților beneficii suplimentare, uneori, chiar pe lângă reducerile de preț acordate.
Unul dintre principalii jucători din piața românească de echipamente sportive, inclusiv de biciclete de indoor cycling, este Progressive Romania.
Bicicletele de indoor cycling oferite clienților săi de către acest furnizor, acoperă un spectru foarte larg de nevoi, preferințe și bugete, astfel încât este practic imposibil să nu găsești la ei bicicleta de care ai nevoie.
Mai mult decât atât, o mare parte a modelelor comercializate de către aceștia beneficiază de reduceri semnificative de preț și, folosind codul de reducere PEDALAS10, oferit de către partenerul acestora – Pedalas.ro, vei primi un discount suplimentar de 10%.
Cireașa de pe tort este abonamentul cadou pe care îl vei primi la achiziția oricărei biciclete de indoor cycling, abonament care îți oferă acces la 4 antrenamente live online săptămânal și full acces la biblioteca cu peste 60 antrenamente înregistrate, pe care le poți accesa oricând dorești.
Inițiativa celor doi parteneri, Progressive Romania & Pedalas.ro de a oferi clienților acest pachet promoțional, a plecat de la ideea de a acoperi nevoia oamenilor hotărâți să investească într-un astfel de echipament, de a-și atinge obiectivele de sănătate și vitalitate.
Ca urmare, această categorie de oameni determinați să își schimbe modul de viață în bine, vor putea ajunge acolo unde și-au propus, mult mai repede și mai ușor, fiind ghidați de antrenamentele online oferite de Pedalas.ro.
Întreg portofoliul de biciclete de indoor cycling oferit de Progressive Romania clienților săi, aici.
Poți testa antrenamentele online Pedalas.ro, aici.