Transpirația excesivă – cauze, tratament și prevenție

Transpirația este un proces fiziologic normal, prin care corpul nostru se răcorește, reglându-și temperatura. Aceasta reprezintă funcția cea mai importantă a corpului, ce ajută sistemul de termoreglare corporală să funcționeze normal și în condiții fiziologice, prin secreția sudorației formată din 99% apă și 1% urme de amoniac, acid uric, vitamina C și alte substanțe.

Pe lângă rolul de termoreglare, aceasta reprezintă și procesul prin care organismul se adaptează la diferiți factori, cum ar fi efortul fizic sau stresul emoțional/anxietatea. De asemenea, transpirația este un indicator al anumitor afecțiuni: febră, dezechilibre hormonale, etc.

CAUZELE TRANSPIRAȚIEI

Transpirația, în majoritatea cazurilor, apare în funcție de modificările temperaturii corpului, schimbări ale temperaturii mediului extern sau a stării emoționale.

Sudorația este produsul de secreție al unor glande sudoripare aflate în structura pielii:

 • eccrine: sunt prezente pe toată suprafața pielii, dar sunt mai numeroase în zona palmelor și a tălpilor; predominant, secretă apă cu electroliți. Sunt active încă din copilărie;
 • apocrine: își încep activitatea în perioada pubertății; secretă o transpirație mai concentrată; sunt mai numeroase la nivelul axilelor (subraț), în zona inghinală, iar sub influența bacteriilor determină un miros neplăcut;
 • apoecrine: sunt o categorie de glande sudoripare intermediare, prezente la nivelul axilelor; sunt considerate responsabile de acea transpirație deranjantă de la subraț, care pătează hainele. 

Transpirația excesivă, numită și hiperhidroză, reprezintă o transpirație anormală, accentuată cantitativ. În contact cu bacteriile de la suprafața pielii, această sudorație poate determina un miros neplăcut. Cel mai frecvent apar simptome de hiperhidroză în zonele palmelor, axilelor și tălpilor. 

Transpirație excesivă axilară (la subraț)

Hiperhidroza axilară reprezintă una dintre cele mai frecvente tipuri de transpirație excesivă. Din cauza faptului că glandele sudoripare predominante de la nivelul axilelor sunt glande apocrine și apoecrine, transpirația este mai concentrată și pătează hainele. În plus, transpirația axilară poate să prezinte un miros neplăcut, provocat, pe de-o parte, de compoziția sudorației, iar pe de altă parte, de prezența în zona respectivă a diferitelor bacterii.

Transpirație excesivă palmo-plantară (la mâini și picioare)

Hiperhidroza palmară (la mâini) poate fi foarte deranjantă, pentru că afectează viața personală/socială/profesională. Persoanele ce suferă de hiperhidroză palmară asociază acutizarea transpirației excesive cu situațiile de stres și emoții.

Hiperhidroza plantară (la picioare) de cele mai multe ori prezintă un miros neplăcut și în plus, predispune la riscul de suprainfecții locale cu virusuri (veruci vulgare), fungi (tinea pedis – „piciorul atletului”) sau bacterii.

Transpirație excesivă cefalică (la cap)

Hiperhidroza cefalică, de cele mai multe ori, este declanșată de efortul fizic, de expunerea la căldură și/sau umiditate crescută.

TRATAMENT

În acest moment, există mai multe tipuri de tratament pentru hiperhidroză:

 • Utilizarea antiperspirantelor: acestea conțin săruri de metale (cel mai frecvent, săruri de aluminiu) care, în concentrație optimă, au ca efect crearea unui dop gelatinos temporar la nivelul glandelor sudoripare. Se aplică seara, pe zonele afectate, câteva zile la rând, pe pielea curată și uscată, iar dimineața zona respectivă se spală. După schema de început, frecvența folosirii produsului se va reduce la o aplicare la 5-7-10 zile, în funcție de reapariția transpirației.
 • Ionoforeza: presupune reducerea transpirației excesive cu ajutorul curentului electric. Această metodă este potrivită pentru hiperhidroza de la nivel palmo-plantar (maini și picioare) și necesită ședințe săptămânale pentru a obține efecte satisfăcătoare.
 • Utilizarea toxinei botulinice: metoda presupune injectarea toxinei botulinice, numită popular botox, în zonele afectate.  Efectele apar între cateva zile și două săptămâni și se mențin câteva luni.

PREVENIREA TRANSPIRAȚIEI EXCESIVE

De cele mai multe ori, este imposibil să prevenim hiperhidroza. Cu toate acestea, există câteva metode prin care transpirația excesivă poate fi evitată:

 • păstrarea unei igiene corespunzătoare;
 • menținerea unei greutăți corporale normale;
 • hidratarea constantă pentru a înlocui lichidele și electroliții pierduți prin transpirație;
 • eliminarea din dietă a alimentelor care determină hiperhidroza (produse energizante, picante, fierbinți, condimentate și dulci).
 • purtarea mai multor straturi ușoare de îmbrăcăminte care să permită pielii să respire;
 • îndepărtarea straturilor de îmbrăcăminte pe măsură ce vă încălziți;
 • schimbarea hainelor transpirate pentru a reduce riscul de infecții bacteriene;
 • aplicarea unui antiperspirant la subraț pentru a reduce mirosul și a controla transpirația;
 • evitarea medicamentelor care au ca efect advers hiperhidroza;

Articol realizat de către specialiștii BIOTRADE ROMÂNIA.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie mai departe.​